RAHİM İÇİ PERDE (SEPTUM)

Rahimde Perde Nedir?

Rahim döllenme sonrasında oluşan embriyonun tutunduğu ve doğuma kadar büyüyüp geliştiği kadın genital organıdır. Septum (çatal rahim; rahim içi perde), rahimin doğuştan gelişen bir anomalisi olup, rahim boşluğunun bir duvar veya perde ile yukarıdan aşağıya doğru ikiye bölünmüş olmasına verilen isimdir. Rahim boşluğundaki bu doku fazlalığı rahim iç hacmini daralttığı için önemlidir. Septumun (perde) rahim iç boşluğundaki derinliğine göre, yani rahmin alt bölmesine ne kadar indiğine göre şiddeti (hafif, orta, derin) sınıflandırılır.

Rahimde Perde Neden Olur?

Rahimde perde oluşumu doğuştan var olan bir problemdir. Anne karnında bebek gelişirken, çift boynuzlu olarak gelişmeye başlayan rahim, normal gelişim evresinde birleşir, aradaki kısım erir ve tek boşluklu, ters üçgen şeklinde bir rahim halini alır. Rahimin 2 yan tarafından da tüpler gelişirler ve bir uçları da karın boşluğuna açılırlar. Ancak bazen 2 rahim boynuzunun birleşmesi sırasında bu aradaki dokulardaki erime tam olmaz ve kısmi düzeyde artık doku kalabilir.

Rahimde Perde Olmasının Riskleri Nelerdir?

Rahimde Septum/perde varlığı, kısırlık (infertilite) nedeni olmayıp, oluşan gebelikte, rahim içi hacminin daralmasına bağlı olarak düşük/erken doğum riskini arttırır. Önceleri sadece geç düşükler septum ile ilişkilendirilir iken, bugün erken düşüklere de yol açabileceği de kabul edilmektedir. İlaveten rahimde per varlığında, rahim içinde bebeğin pozisyon anomalileri, popo geliş yani makat geliş olasılığında artma ve bu nedenle de sezaryen ile doğum ihtimalinde artış olabilir.

Rahimde Perde Belirtileri

  • Rahimde perde varlığı kadında herhangi bir şikayete neden olmaz.
  • Kız çocuğu normal beklenen zamanda ergenliğe girer ve adet görmeye başlar. Adet düzensizliği, kasık ağrısı, anormal kanama ya da başka bir belirtisi yoktur. Dolayısı ile rahimde perde belirtilerinden söz etmek de mümkün değildir.
  • Septum varlığı ancak rutin kontrol sırasında ultrasonogarfi ile ya da tekrarlayan gebelik kayıpları sonrasında yapılan kontrollerde saptanabilir.

Rahimde Perde Tanısı Nasıl Konur?

Tanı vajinal ultrason ile kolaylıkla konur. Rahim-tüp filmi (HSG) de tanıda yardımcıdır. Ancak HSG ile septum/bikornus (çift boynuzlu rahim; cerrahi yapılmaz) ayırıcı tanısı yapılamaz. Bu nedenle tüplerin açıklık durumunu değerlendirmek gerekmiyor ise tanıyı teyit etmek için HSG çekilmesi gerekmez. Ultrasonografi ile rahimde septum olduğu düşünülen hastalarda Histeroskopi yapılması ile hem tanı kesinleşir hem de tedavi edilebilir.

Rahimde Perdenin Boyutları Nedir?

Rahimde perde, rahim içinde, rahimin tepe noktasından aşağıya doğru uzanan dokunun rahimde kapladığı alana göre hafif, orta ya da şiddetli olarak sınıflandırılır. Şiddeti arttıkça da gebelik sırasında düşük ve erken doğuma yol açma riski de artar.

Rahimdeki Perde Nasıl Tedavi Edilir?

Rahimde septum (perde) varlığında rahime dışardan kesi yapılmaksızın, histeroskopi dediğimiz işlem ile perde kesilebilir. Histeroskop ile rahi içine vajinal yolla, rahim ağzındaki doğal açıklıktan geçilerek girilir ve cihazın ucundaki kamera ile rahim iç boşluğu gözlenir ve perdenin boyutu anlaşılır. Ardından histeroskop üzerinden ilerletilen cihazlar ile perde kesilir. Kesme işlemi makas, elektrik enerjisi veya lazer kullanılarak yapılabilir. En fazla kabul gören yöntem elektrik enerjisi ile kesilmedir.

Deneyimli ellerde tedavi çok başarılıdır. İşlem ortalama 20 dakika sürer ve ayaktan, hastaneye yatış gerekmeksizin yapılır. Yetkin ellerde komplikasyon son derece az görülür. Rahim delinmesi önemli tek komplikasyondur. Bu olasılık doktorun tecrübeli olduğu durumlarda neredeyse hiç izlenmez. Bu uygulamanın detaylarına Histeroskopi sayfamızdan ulaşabilirsiniz

Rahim İçi Perde Kesilmesi

Bu videoda rahim içi perde kesilmesi işleminin nasıl yapıldığını izleyebilirsiniz.

Rahim İçi Perde Hakkında Sık Sorulanlar

Rahimde Perde Ultrasonda Belli Olur mu?

Rahimde perde varlığı ultrasonografi sırasında çok net olarak anlaşılabilir. Hatta perdenin şiddeti dahi anlaşılabilir. Bu nedenle tanıyı kesinleştirmek için rahim tüp filmi (HSG) çekilmesi ya da MR yapılmasına gerek yoktur.

Rahimde Perde Ameliyatı Sonrası Tüp Bebek 

Rahimde bulunan perdeyi histeroskopi ile düzeltici operasyon sonrasında, eğer çiftin ilave bir gebeliğe engel yaratacak sorunu yoksa tüp bebek tedavisi yapılması gerekli değildir. Kendiliğinden gebelik denenebilir. Ancak erkek ya da kadına ait ilave bir faktör varlığında gerekli ise tüp bebek tedavisi yapılması düşünülebilir.

Rahimde Perde Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişkiye Girilebilir mi?

Rahimdeki perdeyi düzeltici histeroskopik operasyon vajinal yolla gerçekleştirilmekte ve karında ya da rahim dış yüzünde herhangi bir kesi yapılmamaktadır. İşlem sonrasında birkaç gün hafif düzeyde vajinal kanama ve hafif kasık ağrısı dışında bir şikayet olmamaktadır. Histeroskopi sonrasında 5-7 gün cinsel ilişkide bulunulmaması enfeksiyon gelişmemesi ve ağrı duyulmaması açısından önemlidir. Bu sürenin dışında herhangi bir kısıtlamaya gerek yoktur.

Rahimde Perde Doğuştan mı Olur?

Rahimde perde oluşumu doğuştan var olan bir problemdir. Anne karnında bebek gelişirken, çift boynuzlu olarak gelişmeye başlayan rahim, normal gelişim evresinde birleşir, aradaki kısım erir ve tek boşluklu, üçgen şeklinde rahim halini alır. Ancak bazen bu birleşme sonrasında aradaki dokulardaki erime tam olmaz ve kısmi düzeyde artık doku kalabilir. Bu nedenle rahim iç boşluğunun hacmi daralır.

Rahimde Perde Adet Düzensizligi Yapar mı?

Rahimde perde varlığı, kadında hiçbir şikayete neden olmaz. Kız çocuğu beklenen zamanda ergenliğe girer ve adet görmeye başlar. Perde varlığı adet düzensizliğine neden olmaz. Bu nedenle de perde tanısı çoğu zaman rutin kontroller sırasında ultrasonografi ile ya da tekrarlayan düşükler nedeniyle doktora başvurulduğunda anlaşılabilir.

Rahimde Perde Olması Gebe Kalmaya Engel midir?

Tek başına rahimde perde varlığı gebe kalmaya engel yaratmaz. Ancak, perde varlığı şiddeti ölçüsünde rahim iç boşluğunu daraltacağı için oluşan gebelikte düşük riskini ve erken doğum riskini arttırır. İlaveten bebekte rahim içinde pozisyon anomalileri, makat yani popo geliş ihtimalinde artış ve sezaryen yapılma ihtimalinde artışa da neden olabilir.

Anatolia Tüp Bebek Merkezi 2005 yılından bu yana 20 binden fazla ailenin tüp bebek sevincine ortak olmuştur. Bu hikayelerden bazılarına buradan ulaşabilrsiniz. Bu başarıdaki en önemli etkenler ulusal ve uluslararı kalite standartlarına sahip yüksek teknoloji laboratuvarı, deneyimli ekibidir. Anatolia'da her hasta için özel tedavi uygulanır. Başarı artar, risk azalır. Bu ailenin bir parçası olmak ya da aklınızdaki sorular için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Puan Ver
147 Kişi. Ortalama puan: 2.80
İlk Yayımlanma Tarihi: 13.04.2021
Güncellenme Tarihi: 12.06.2023
Prof. Dr. HAKAN YARALI
YAZAR
Prof. Dr. HAKAN YARALI

Detaylı Özgeçmiş İçin Tıklayın

Prof. Dr. Hakan Yaralı, 1986 yılında Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra aynı üniversitede Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisası yaptı. Halen, kısmi statüde Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda çalışmaktadır. Tüp bebek alanında hem klinik hem de laboratuvar kısmında sertifikası bulunan hekimlerdendir. 2018 yılında Turkish time tarafından, Dünyada Yankı Uyandıran İlk 100 Türk Hekim arasına seçilmiştir.