MYOM

MYOM NEDİR?

Myomlar, rahimin kas tabakasından gelişen hemen daima iyi huylu olan tümörlerdir. Üreme çağındaki kadınların % 20-40 'ında myom saptanır. Rahimin sadece kas tabakası içinde (intramural) yerleşebilecekleri gibi, rahim iç duvarına doğru (submüköz) uzanım gösterebilir ya da rahim dışına doğru (subseröz) büyüyebilirler.

MYOM BELİRTİLERİ NELERDİR?

Myoma uteri varlığında, myomun yerleşimine ve büyüklüğüne göre, adet kanama miktarında artma ve kanama süresinde uzama, Karın ağrısı, Karında ele kitle gelme şikayeti, Myom baskısına bağlı olarak idrar yapmakta güçlük ve kabızlık şikayetleri olabilir.

MİYOMUN TEDAVİSİ

Myomun ilaçla tedavisi yoktur. Kullanılan depo formundaki GnRH agonisti olan ilaçlar sadece kullanıldığı süre boyunca myom boyutunda küçülmeye neden olabilirler ve özellikle submüköz yerleşimli myomlarda operasyon öncesinde myom boyutunu küçültmek ve kansızlığın düzeltilmesi amacıyla kullanılabilir.

Myomların kalıcı olarak tek tedavisi, gerekli hallerde cerrahi olarak myomun çıkartılmasıdır. Myomun yerleşimine, sayısına ve büyüklüğüne göre laparoskopik, histeroskopik ya da açık ameliyatla alınabilirler. Ancak myomlar alınsa dahi tekrarlayabilirler.

MYOM ÇEŞİTLERİ

Myomlar rahimdeki yerleşimlerine göre 3 gruba ayrılır;

Rahim İç Tabakasında Yerleşen Myomlar (Submüköz) - Submüköz Myom Nedir?

Rahim içi boşlukta gelişen myomlara submüköz myomlar denilmektedir. Genellike çok küçük boyutlarda iken dahi adet miktarında artma ve adet süresinde uzamaya neden olabilirler.

Çocuk isteği olan dönemde ise, gebe kalma ihtimalini düşürebileceği ve düşük gelişme riskini artırabileceği için alınmaları önerilir. Rahimin içine doğru büyümüş myomlar (submüköz) da polip benzeri şikayetlere (anormal kanama, kısırlık, artmış düşük riski, adet sancısı) neden olabilirler.

Tanı ve tedavisi polip ile benzerdir. Polipden farklı olarak büyük myomlarda (çapı 2 cm'den büyük) histeroskopi öncesi hazırlayıcı tıbbi tedavi vermek gerebilir.

2-3 aylık adetden kesme için yapılacak depo enjeksiyon sonrası (Lucrin depot; Zoladex) hem myom %40'lara varan oranlarda küçülebilir hem de eğer kansızlık (anemi; hemoglobin düşüklüğü) var ise histeroskopi öncesi ağızdan demir tedavisi ile kansızlık düzeltilmiş olur.

Rezekteskop yardımı ile 1 veya 2 seansta myom, tecrübeli bir uzman tarafından etkin olarak çıkartılabilir.

Büyük, rahim içine geniş tabanlı yerleşik myomlarda, ilk cerrahiden 1-2 ay sonra yapılacak 2. bakış histeroskopisinde hem artık kalan myom temizlenmesi hem de ilk cerrahiye bağlı yapışıklık gelişmiş ise düzeltilmesi mümkün olabilir.

Geniş tabanlı, hem rahim içi (submüköz) hem de rahimin kas tabakasına doğru (intramural) yerleşik myomların çıkartılması cerrahi deneyim isteyen uygulamalardır. Ayaktan yapılan müdahale sonrası, hasta işlemden 1-2 saat sonra taburcu olabilir. 1-2 gün istirahat sonrası işe dönmek mümkün olabilmektedir.

Aşağıdaki videoda submüköz yerleşimli bir myomun histeroskopil yolla çıkarılmasını görebilirsiniz.

Rahim Dış Yüzeyinde Yerleşen Myomlar (Subseröz) - Subseröz myom nedir?

Rahimin kas tabakasından kaynaklanana ancak rahim dışına doğru büyüyen myomlardır. Hemen daima bir şikayete neden olmazlar. Çok büyük boyutlara ulaşana kadar fark edilmeyebilirler.

Ancak büyük boyutlara ulaştıklarında çevre dokulara baskı yapar ise, idrar yapmakta güçlük, sık idrar gitme, kabızlık gibi sorunlara yol açabilirler. Ne gebe kalma ihtimali ne de gebeliğin sağlıklı devamı açısından bir probleme yol açmazlar.

Rahimin Kas Tabakasında Yer Alan Myomlar (İntramural) - İntramural Myom Nedir?

Bu yerleşimdeki myomlar, rahimin kas tabakası içinde yerleşirler. Eğer ilaveten rahim iç tabakasına bası yapıyorlarsa, gebelik planı olan hastalarda cerrahi müdahale yapılması önerilmektedir.

Myomun boyutuna ve oransal olarak ne kadarının rahim iç tabakasına baskı yaptığına göre, laparoskopik (kapalı cerrahi) ya da açık cerrahi ile alınması düşünülebilir.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta cerrahinin mikrocerrahi prensiplerine uygun olarak hastada operasyona bağlı olası yapışıklık ihtimalini en aza indirgeyici teknikler kullanılarak yapılmasıdır.

Bu kapsamda tartışmalı husus, bu yerleşimdeki (intramural) myomların, rahimin içine baskı yapmadıkları zaman doğurganlık üzerine etkileridir. Bu şekilde myomlara cerrahi yapılmasının, gerek doğal doğurganlık (kendiliğinden gebe kalmak) veya tüp bebek sonrası gebe kalmak üzerine etkileri çok tartışmalıdır.

Histeroskopik myom ameliyatından sonra ilk ayda, batından yapılan (kapalı veya açık ameliyat) myom ameliyatından 2-3 ay sonra tüp bebek tedavisi planlanabilir.

MYOM HAKKINDA SIK SORULANLAR

Myom Varlığı Gebe Kalmakta Sıkıntıya Yol Açabilir mi?

Myomlar rahim iç tabakasından (myometriyum) kaynaklanan hemen daima iyi huylu tümörlerdir. Rahimin dışına doğru büyüyen (subserozal) ya da kas tabakası içinde (intramural) yerleşim gösteren myomlar çoğu zaman gebe kalmak ve gebeliğin sağlıkla devamı açısından tehlike oluşturmazlar.

Ancak myom rahim iç tabakasına yani bebeğin gelişeceği yere baskı yapıyorsa (submukozal), gebelik şansını olumsuz etkileyebilir ve gebeliğin düşükle kaybedilme riskini artırabilirler.

Myomlar Ne Zaman Alınmalıdır?

Myomlar eğer submüköz yerleşimli iseler, ya da intramural ve ya subseröz yerleşimli olsalar da büyük boyutlarda ise ve kanama fazlalığı ve kansızlığa neden oluyorlarsa alınmaları düşünülebilir. Operasyon şekline (histeroskopik, laparoskopik ya da açık cerrahi) myomun boyutuna, sayına, rahim içinde yerleştiği alana göre karar verilir.

Her Myom Alınmalı mıdır?

Her myomun alınması gerekli değildir ve myomlar menapoza girildikten sonra küçülme eğilimindedirler.

Anatolia Tüp Bebek Merkezi 2005 yılından bu yana, gerek kısırlık tedavileri gerekse de tüp bebek uygulamaları ile, 20 binden fazla ailenin bebek sevincine ortak olmuştur. Bu hikayelerden bazılarına buradan ulaşabilrsiniz. Bu başarıdaki en önemli etkenler ulusal ve uluslararı kalite standartlarına sahip yüksek teknoloji laboratuvarı, deneyimli ekibidir. Anatolia'da her hasta için özel tedavi uygulanır. Başarı artar, risk azalır. Bu ailenin bir parçası olmak ya da aklınızdaki sorular için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Puan Ver
6 Kişi. Ortalama puan: 4.17
İlk Yayımlanma Tarihi: 13.04.2021
Güncellenme Tarihi: 11.07.2023
Prof. Dr. HAKAN YARALI
YAZAR
Prof. Dr. HAKAN YARALI

Detaylı Özgeçmiş İçin Tıklayın

Prof. Dr. Hakan Yaralı, 1986 yılında Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra aynı üniversitede Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisası yaptı. Halen, kısmi statüde Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda çalışmaktadır. Tüp bebek alanında hem klinik hem de laboratuvar kısmında sertifikası bulunan hekimlerdendir. 2018 yılında Turkish time tarafından, Dünyada Yankı Uyandıran İlk 100 Türk Hekim arasına seçilmiştir.