02 Aralık 2011 / Hürriyet Ankara

SHAPE TOPLANTISI

Dünya'da Tüp Bebek ile ilgili kısa protokol (antagonist protokol) ile ilgili uzman kısıtlı sayıda merkezin düzenlemiş olduğu SHAPE toplantıları, ilk defa Avrupa Birliği dışında Ülkemizde Anatolia Tüp Bebek Merkezi'ne verilmiştir.

Anatolia Tüp Bebek ve Kadın Sağlığı Merkezi Genel Direktörü Prof. Dr. Hakan Yaralı, tüp bebek uygulamasında, "Hasta dostu tedavisi" ile ilgili açıklama yaptı; "Tüp bebek uygulamasında hasta dostu tedavisi (antagonist protokol ve hafif yumurtalık uyarımı), klasik uygulamaya (uzun protokol) göre bazı avantajlar sağlamaktadır. Bu uygulama ile amaç daha doğala yakını sağlamaktır. Diğer taraftan da hastanın maruz kaldığı risk (aşırı uyarım sendromu ve psikolojik yük) daha azaltmaktır. Bu protokol ile hastanın hazırlık için kullanma durumunda olduğu enjeksiyon sayısı azalmaktadır. Ayrıca daha az doz ilaç kullanılmaktadır. " dedi.

Türkiye'de her 100 çiftin yüzde 15'i çocuk sahibi olmakta sıkıntı yaşıyor. Anatolia Tüp Bebek Merkezi'nin sahibi Prof. Dr. Hakan Yaralı, İHA'ya yaptığı açıklamada, hasta dostu tedavisinin tüp bebek sahibi olacak çiftlere umut ışığı olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Yaralı, Türkiye'de tüp bebek ihtiyacı olduğu halde tüp bebek yaptıramayan çok hasta olduğunu anlatarak, şöyle konuştu: "Hasta dostu tedavisi ile tüp bebek için uygulama yaparken, gerekli enjeksiyon sayısı azalıyor. Bu önemli bir avantaj, diğer bir avantaj da hastanın merkezi ziyaret sayısında da azalma olmakta. Yumurtalıkları uyarmak için kullanılan ilaç dozu da azalmaktadır. Eskiden daha yüksek dozlarla yumurtalıkları uyarma eğilimindeydik. Son yapılan çalışmalarda daha doğala yakın, daha az doz ilaç kullanımı ile daha iyi embriyoları üretebiliyoruz. Hatta yakın zamanda yapılan bir çalışmada bu şekilde nazik uyarım sonrası elde edilen embriyoların kromozom olarak da daha sağlıklı oldukları gösterilmiştir. Bunları yaparken gebelik oranlarından da feragat etmiyorsunuz. Belki yumurta sayısında bir miktar azalma olsa dahi eve canlı bebekle gitme oranlarında bir azalma olmamaktadır.

Bu protokolun bir diğer avantajı da tüp bebek tedavisi esnasında, hiç arzu edilmeyen, aşırı uyarım sendromu (OHSS) riskinin, geleneksel uygulamaya göre anlamalı olarak daha az olduğudur.

2-3 Aralık 2010'da bu konuda uluslararası bir toplantıya Anatolia Tüp Bebek Merkezi olarak ev sahipliği yaptık. 2010 yılında Avrupa Birliği'nde 6 merkeze ilaveten 4 yeni merkez bu kapsamda seçildi; Türkiye'de ilk ve tek olarak Anatolia Tüp Bebek Merkezi'nin bu kapsamda seçildi.
Avrupa Birliği dışında bir ülkeye ilk kez böyle bir toplantının organizasyonunun verilmesi bize gurur verdi" diye konuştu.