07 Mayıs 2011 / Akşam Gazetesi

EN SİNSİ DÜŞMANA TEST + AŞI BARİKATI

HPV virüsü ile bulaşıyor. Hiç belirti vermiyor. Erken teşhis edilmezse, dünyada her iki dakikada, Türkiye'de de her 12 saatte bir kadının ölümüne sebep oluyor. Rahim ağzı kanserine karşı uzmanlar uyarıyor: Pap smear testi ve aşı hayat kurtarıyor.
Dünyada en fazla kadın ölümlerine yol açan ikinci kanser türü olan rahim ağzı kanserinden test ve aşıyla kurtulmak mümkün! Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, Human Papilloma Virüsü (HPV) ile bulaşan ve dünyada 2 dakikada, Türkiye'de ise 12 saatte bir kadının ölümüne sebep olan rahim ağzı kanserinden korunmanın iki yolu olduğuna dikkat çekti: Her yıl düzenli pap smear testinizi yaptırın ve aşılanın. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada yaklaşık 2 milyon kadında rahim ağzı kanseri bulunuyor ve her gün 650 kadın bu nedenle hayatını kaybediyor. Hastalığın, gelişmekte olan ülkelerde en sık ölüme yol açan kanserlerden biri olduğunu belirten Prof. Dr. İtil, 'Ülkemizde en sık görülen ilk 10 kanser arasında olup, yılda 1300-1500 arası yeni vaka teşhis ediliyor' diye konuştu. Dernek olarak bilinçlendirme kampanyası yürüttüklerini söyleyen İtil, www.rahimagzikanseri.org ve www.hpv.gen.tr sitelerinde korunma yollarının anlatıldığını belirtti.

Prof. Dr. İtil, çok bulaşıcı olan HPV virüsünün sadece cinsel ilişkiyle değil, aynı zamanda deri temasıyla bile bulaşabileceğine dikkati çekti. Düzenli smear testi ve aşılanmanın rahim ağzı kanserine karşı en iyi korunma yöntemi olduğunu belirten İtil, 'Aşıyla rahim ağzı, vajina/vulva kanserine ve genital siğillere karşı korunmak mümkün' dedi.
Rutin check-up gibi PAP smear yaptırın
HACETTEPE Üniversitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaralı, rahim ağzı kanserinden düzenli PAP smear testi ile büyük oranda korunabilmenin mümkün olduğunu söyledi. Birçok kişinin rutin check-up yaptırıp pap smear testini ihmal ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Yaralı şöyle konuştu: Anormal hücreler, rahim ağzı boyunca sıralanır ve görünümünde değişiklik yaratır. HPV'nin tüm tipleri anormal rahim ağzı hücrelerine neden olabilir. Belirti göstermediği için uzun süre fark edemeyebilir. Erkeklerde tarama şansımız yok ama kadınlarda var. İlerlemeden önlem alınmalı.
10 saniyede iÅŸlem tamam
Smear testiyle rahim ağzı örneği alınması son derece basit bir önlemdir. Dokuya zarar vermez ve acı uyandırmaz. Alınma işlemi 10-20 saniye sürer. Genellikle rutin jinekolojik muayene sırasında uygulanır. Smear testi taramasına, 18 yaşında veya herhangi bir yaşta başlayan ilk cinsel ilişkiyle başlanmalıdır. Cinsel olarak aktif kadınlarda, her yıl yaptırılması tavsiye edilir.
Erken yaşta önlem alın!
GEORGIA Augusta Tıp Fakültesi'nden Prof. Daron Ferris, HPV virüsünden korunmanın tek yolunun aşılanma olduğuna dikkat çekerek, 'Erken aşıladığımız çocuklarda virüse karşı direnç çok yüksek. Bu yüzden aşılanma için 15 yaşına kadar beklememek gerekiyor' diye çağrıda bulundu. Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan EOROGIN 2011'de MSD'nin düzenlediği toplantıda, HPV'nin genç nüfusta da sıklıkla görüldüğünü belirten Ferris, aşının cinsellik başlamadan önce yapılması gerektiğini vurguladı. Merck Araştırma Laboratuvarı'ndan Dr. Chiristine Velicer ise, HPV aşısının hamilelerin de aralarında bulunduğu 190 bin kişi üzerinde güvenilirlik çalışmasının yürütüldüğünü ve hamilelerde sadece aşıya bağlı bir rahatsızlık tespit edilmediğini belirtti.
HPV nedir?
- Human Papilloma Virüsü (HPV), hem kadınları hem de erkekleri etkileyen, oldukça bulaşıcı, yaygın ve belirti göstermeyen bir virüs türü.
- Birçok farklı tipi var. Bu tiplerden bazıları rahim aÄŸzında bulunan hücreleri etkileyebiliyor ve rahim aÄŸzı kanserine dönüşebiliyor.
- Bazı tipleri kadın ve erkeÄŸin genital bölgelerinde siÄŸillere neden olabiliyor.
- Kadınlarda görülen HPV hastalıklarının çoÄŸunluÄŸuna 4 tip HPV neden oluyor.
HPV 16 ve 18 türleri rahim ağzı kanseri vakalarının yüzde 75'ine, tip 6 ve 11 genital siğil vakalarının yüzde 90'ına neden oluyor.
- HPV 16, erkeklerde genital, ağız ve dil kanserlerine sebep oluyor.
En sinsi düşmana TEST + AŞI barikatı