RAHİM DİNLENDİRME

Rahim dinlendirme yöntemi, seçilmiş hasta gruplarında uyguladığımız bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavi sürecinde hastalarımıza uyguladığımız tedavi protokolleri, kişiden kişiye farklılık göstermektedir.

Bu yazımızda rahim dinlendirme yönteminin hangi hasta gruplarında, neden uygulandığı, nasıl uygulandığı gibi akla takılan soruların cevaplarını bulacaksınız.

RAHİM DİNLENDİRME YÖNTEMİ NEDİR?

Normal şartlarda tedavi sürecimiz; yumurtalıkların uyarılması, yumurta toplama, döllenme - embriyoların takibi ve embriyo transferi şeklinde ilerlerler.

Rahim dinlendirme planladığımız hastalarımızda ise uygun kalitedeki tüm  embriyoları 5 ya da 6.gün blastokist aşamasında iken dondurarak, o ay taze transfer yapmadan rahmi 1-2 ay kadar dinlendirdikten sonra donma çözme siklusu yaparak ilerliyoruz. Bu uygulamaya rahim dinlendirme yöntemi denir. 

RAHİM DİNLENDİRME NEDEN YAPILIR?

Normal fizyolojik süreçte, kadınlarda beyinden salgılanan FSH-LH hormonunun etkisi ile yumurtalıklarda bulunun yumurta hücreleri harekete geçerler. O ay için antral follikül seviyesinde olan 1 ya da 2 follikül, salgılanan follikül geliştirici hormonun etkisiyle  büyüme başlar.

Yarışa katılamayan ve geride kalan diğer folliküller ise vücut tarafından emilerek atılırlar. Bu esnada büyümeye devam eden follikülden estradiol hormonu salgılanarak rahim içini gebeliğe hazır hale getirmek için kalınlaştırır.

Follikül belli bir aşamaya geldiğinde çatlar ve çatlayan follikül corpus luteum dediğimiz bir yapıya dönüşür. Bu yapıdan da progesteron hormonu salgılanır ve rahim içini bebeğin tutunmasına hazır hale getirir. Eğer o ay gebelik oluşmazsa gebelik için hazırlanan rahim içi ortam, adetle birlikte atılır ve döngü devam eder.

Biz tüp bebek tedavi sürecinde o ay vücudun eriterek attığı follikülleri de, dışarıdan yumurta uyarıcı ilaçlar kullanarak geliştirir ve kontrollü bir indüksiyon süreci gerçekleştiririz.

Bu aşamada eğer hastamızda 15’den daha fazla sayıda yumurta gelişti ise aşırı uyarım sendromu (OHSS) gelişmemesi için  taze transfer yapmayarak bütün embriyoları dondurmayı ve 1-2 ay sonrasında  donma çözme siklusu planlamayı tercih ederiz. 

RAHİM DİNLENDİRME NASIL YAPILIR?

Rahim dinlendirme, seçilmiş hastalarda taze transfer yapmayarak o ay uygun kriterleri taşıyan bütün embriyoların dondurularak saklanması ve transferin ilerleyen aylarda planlanması sürecini kapsar.

Dondurulmuş olan embriyonun nakli için, seçilen hazırlık protokolü uygulandıktan sonra embriyo çözülerek rahime nakledilebilir. Bu kapsamda 2 farklı hazırlık protokolü bulunmaktadır. Doğal siklus ve ilaçlı hazırlama protokolleri. Sizin için en uygun hazırlama protokolünü doktorunuz seçecektir. 

Rahim Dinlendirmeden Sonra Transfer Ne Zaman Olur?

Rahim dinlendirme sonrası donma çözme siklusu için tedaviye başlayacağımız ay, hastalarımıza önceden anlatmış olduğumuz tedavi şemasına uyarak gelmelerine istiyoruz.

Bazı hastalarımızda önden ilaçlı bir tedavi protokolü uygularken, bazı hastalarımızda da herhangi bir ilaç kullanmadan direkt gelmelerini istiyoruz. Uyguladığımız protokol kapsamında gerçekleştirdiğimiz kan ve ultrason takiplerine göre transfer gününü belirliyoruz.

Zamanlama açısından eğer hastamız arzu ederse yumurta toplama sonrasındaki ilk adetle dahi dondurulmuş embriyonun nakli için planlama yapılabilmektedir.

RAHİM DİNLENDİRME NE KADAR SÜRER?

Rahim dinlendirme süreci 2 ayrı aşamada tamamlanır.

  • Birinci aşama; yumurtaların uyarılma süreci (10-12 gün), yumurta toplama ve 5. gün blastokist aşamasına ulaşmış bütün embriyoların dondurulması ile  birlikte 2-2.5 hafta  kadar sürer.
  • İkinci aşama; rahim hazırlanması, embriyoların çözülmesi ve embriyo transferinin yapılması sürecinde ise 7-10 gün kadar bir süreye ihtiyacımız vardır.

Rahim dinlendirmede amacımız taze transfer yapmamaktır. Rahim dinlendirmede  süre açısından toplama sonrasındaki ilk adetle dahi donmuş embriyonun nakli için hazırlığa başlanabilir. Hastamızın arzu ettiği başka bir ayda da planlanabilir.

Rahim Dinlendirmede Cinsel İlişki?

Rahim dinlendirme yapılmasına karar verilen çiftlerde yumurta toplama sonrasında hem enfeksiyon riski olmaması hem de ağrı duyulmaması açısından 7-10 gün süre ile cinsel ilişki olmamasını öneririz.

20 Binden Fazla Mutluluk Hikayesi!

Anatolia Tüp Bebek Laboratuvarı Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından denetlenmiş ve ISO 15189 akreditasyon belgesi ile kalitesi tescillenmiştir. Ayrıca Uluslararası Kalite Uzmanı UK Neqas'ın programını tamamlamış ve Türkiye'de güncel olarak uluslararası tüp bebek laboratuvarı standartlarına uygunluğunu tescilleyen tüp bebek laboratuvarından biri olma özelliğine kavuşmuştur. Bireysel tedavi protokollerimiz hakkında bilgi almak yada bu ailenin bir parçası olmak için aşağıdaki whatsapp yada arama butonları ile bizimle irtibata geçebilirsiniz

Puan Ver
38 Kişi. Ortalama puan: 2.95
İlk Yayımlanma Tarihi: 12.04.2021
Güncellenme Tarihi: 09.09.2023
Prof. Dr. HAKAN YARALI
YAZAR
Prof. Dr. HAKAN YARALI

Detaylı Özgeçmiş İçin Tıklayın

Prof. Dr. Hakan Yaralı, 1986 yılında Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra aynı üniversitede Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisası yaptı. Halen, kısmi statüde Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda çalışmaktadır. Tüp bebek alanında hem klinik hem de laboratuvar kısmında sertifikası bulunan hekimlerdendir. 2018 yılında Turkish time tarafından, Dünyada Yankı Uyandıran İlk 100 Türk Hekim arasına seçilmiştir.