Embriyo transferi (diğer bir deyişle tüp bebek transferi), tüp bebek yöntemi ile elde edilen embriyonun, anne adayının rahmine yerleştirilme işlemidir.
Bu işlem tüp bebek tedavisinin aşamalarından sadece birir olup diğer süreçler ve tüm tüp bebek uygulamalarımız için tüp bebek sayfamızı ziyaret edebilirsiniz
Biz kliniğimizde taze transferlerin önemli kısmını (≈%75) yumurta toplamadan 5 gün sonra (5. gün, blastokist evresi), donma çözme uygulamalarının da neredeyse tamamını blastokist evresinde planlamaktayız. Seçkin tüp bebek merkezleri ve yetkin embriyoloji laboratuvarları yoğun olarak 5. gün transfer ağırlıklı planlama yaparlar.
Bununla birlikte seçme şansı yok ise; örneğin hastanın yumurtalık rezervinin az olması veya çok nadiren embriyo kalitesinin düşük olması nedeni ile, hastaya 1 embriyo transfer edilme planı var ve elde 1 güzel embriyo var ise 3. gün de transfer yapmaktayız.
Embriyo transferi, bütün emeklerin finalize olduğu son safhadır. Çok nazik yapılması çok önemlidir. Bu kapsamda transferi yapacak hekimin deneyimi çok önemlidir.
Anatolia Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Hakan Yaralı, 2018 yılında Turkishtime tarafından hazırlanan ‘Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk” isimli araştırma sonucunda, Araştırmaları, Buluşları ve Tedavi Yöntemleri ile Dünyada Yankı Uyandıran İlk 100 Türk Hekim arasına seçilmiştir. Yaralı, faaliyetlerine tecrübeli ekibiyle devam etmektedir.
EMBRİYO TRANSFERİ ÖNCESİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Tüp bebek transferi günü, idrara sıkışık olmak dışında özel bir hazırlık yapmaya gerek yoktur.
Biz Anatolia Tüp Bebek Merkezi'nde transfer yapmadan hemen önce bir deneme kateteri ile (trial catheter) rahim içine girme yolunu belirler ve bu şekilde, 1 dakika sonra yapılacak embriyo transferi sırasında embriyoların çok hızlı, hiç zedelenmeden ve en hızlı rahim içine yerleştirilmesi planlamasını ve “haritalaması”nı yaparız.
TÜP BEBEKTE EMBRİYO TRANSFERİ İŞLEMİ NASIL YAPILIR
- Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi idrar sıkışık olarak yapılır.
- İdrar torbasının dolu olması sayesinde rahim açısı düzleşir ve rahime giriş kolaylaşır.
- Öncelikle vajene bir spekulum yerleştirilir ve rahim ağzı görüntülenir.
- Ardından rahim ağzı özel solüsyon ile kibarca silinir.
- Aynı zamanda karında ultrasonografi ile de rahim görüntülenir.
- Embriyoloğun hazırladığı embriyo yüklü kateter rahim ağzındaki doğal açıklıktan girilerek rahim içine iletilir ve ultrasonografik gözlem altında embriyonun yerleştirileceği yer belirlenir ve embriyo nakledilir.
- Transferin toplam süresi yaklaşık olarak 2-3 dakikadır.
- Tüp bebek transferinin çok nazik ve usulünce yapılması gebelik oranları açısından çok önemlidir.
EMBRİYO TRANSFERİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Tüp bebek transferi sonrası yatak istirahati süresi, sanılanın aksine, gebe kalmak açısından önem arz etmez.
- Biz, Anatolia Tüp Bebek Merkezi'nde transfer yaptıktan sonra, hastalarımızı 1 saat kadar istirahat ettirmekteyiz.
- Daha uzun istirahat süresi, gebelik oranı üzerine olumlu etkide bulunmaz.
- Transfer sonrası Ankara dışından gelen hastalar çoğu zaman dilerlerse aynı gün ya da uzak mesafeden geliyorlarsa bir kaç gün içinde şehirlerine dönebilirler.
- Gerek Ankara içi gerekse de Ankara dışından gelen hastalarımız, transfer sonrası, gereklilik var ise 3-4 gün içinde işlerine de geri dönebilirler.
- Transfer sonrası kasık ağrısı çoğunlukla idrar boşaltımı sonrasında yaşanan bir durumdur. Uzun süre sıkışıklık sonrası idrarınızı mümkünse yavaş yavaş yapmanızı öneriyoruz.
TÜP BEBEK TRANSFER SONRASI YENMESİ VE YENMEMESİ GEREKENLER
Tüp bebek transferi sonrasında beslenme ile ilgili özel bir düzenleme yapılması gerekmez. Bol posalı, akdeniz mutfağı ağırlıklı, yani sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeyi tavsiye ederiz.
Enfeksiyon bulaşma riski açısından çiğ et ve az pişmiş etle yapılmış gıdalardan uzak durulmalıdır. Hijyenik olan her gıda yenebilir ama uzun raf ömürlü ve katkı maddeli gıdalardan uzak durulmasını tavsiye ederiz.
TÜP BEBEK TRANSFERİNDEN SONRA ADET KANAMASI NEDEN OLUR?
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrasında 3. Gün embriyo transferlerinden 11 gün, 5. Gün embriyo transferinden de 9 gün sonra kanda gebelik testi yapılarak gebelik varlığı teyit edilir.
Normal şartlarda gebelik testi gününe kadar kanama olmaz ve gebelik oluşursa da kanama olmaksızın bebek gelişimi devam eder. Ancak gebelik gelişmedi ise bazen gebelik testi gününden önce ya da hemen sonrasında kanama başlayabilir ve adet kanaması şeklinde devam eder.
Bazen de nadir olarak gebelik oluştuğu halde hafif düzeyde vajinal kanama olabilir. Bu durumda gebelik testi değerlerinin yükselmesinin birkaç gün ara ile takip edilmesi gereklidir.
EMBRİYO TRANSFERİ İLE İLGİLİ SIK SORULANLAR
Tüp Bebek Transfer Sonrası Tutunma Kaç Günde Olur?
Embriyo rahime nakledildikten sonra bir kaç gün içerisinde rahime tutunmaya başlar ve erken dönemde BhCG dediğimiz gebelik hormonu salgılanmaya başlar. Gebeliğin ilk belirtisi de kanda saptanan bu hormondur.
Tüp Bebek Transferinden Sonra Kaç Gün Yatmak Gerekir?
Tüp bebek transferi sonrasında Merkezde 30-45 dakika istirahat edilmesi yeterlidir. Ardından hastamız merkezden ayrılabilir. Sonrasında özellikle yatılması gerekli değildir.
Oturulabilir, uzanılabilir, yürünebilir ama özellikle ilk 2-3 gün olabildiğinde efor gerektiren işlerden kaçınılmasını, dinlenilmesini ve fazla ayakta kalınmamasını tavsiye ederiz. Sonrasında yavaş yavaş günlük hayata dönülebilir. Ancak özellikle gebelik testi gününe kadar ağır işlerden kaçınılmalıdır.
Tüp Bebek Transferinden Sonra Kanama Olur mu?
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrasında kanama olması beklenmez. Gebelik testi gününe kadar normal şartlarda kanama beklemeyiz. Transfer sonrası lekelenme nadiren olabilir. Endişelenmeyiniz.
Eğer gebelik gelişmedi ise, bazen vajinal kanama test gününden önce başlayabilir. Ancak kanama olsa bile gebelik testi yaptırılmalıdır. Çünkü bazen gebelik varlığında dahi kanama görülebilmektedir.
20 Binden Fazla Mutluluk Hikayesi!
Anatolia Tüp Bebek Laboratuvarı Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından denetlenmiş ve ISO 15189 akreditasyon belgesi ile kalitesi tescillenmiştir. Ayrıca Uluslararası Kalite Uzmanı UK Neqas'ın programını tamamlamış ve Türkiye'de güncel olarak uluslararası tüp bebek laboratuvarı standartlarına uygunluğunu tescilleyen tüp bebek laboratuvarından biri olma özelliğine kavuşmuştur.
2005 yılından bu yana 20 binden fazla ailenin tüp bebek sevincine ortak olmuştur. Bireysel tedavi protokollerimiz hakkında bilgi almak yada bu ailenin bir parçası olmak için aşağıdaki whatsapp yada arama butonları ile bizimle hemen irtibata geçebilirsiniz