Tüp Bebek Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaralı'dan yumurtalık rezervinin giderek düştüğü 35 yaşındaki kadınlara öneri: Yan yollarda dolaşmadan etkili yollar deneyin.
AA - ANKARA - Ulusal Üreme Tıbbı ve Tüp Bebek Cemiyeti Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Yaralı, 35 yaşından sonra gebe kalamama süresinin uzun olması veya evliliğin geç yaşta yapılması halinde, bu kadınlara 'yan yollarda dolaşmadan', tüp bebek gibi etkin tedavileri önerdi.
Tüp bebek konusunda bilgi veren Yaralı, bu yöntemde yumurtalık rezervinin, başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğunu söyledi. Erkekte sperm yapımının sürekli olduğunu, ama kadınların var olan yumurtayı kullandıklarını anlatan Yaralı, anne karnındaki beş aylık bir kız bebeğin her iki yumurtalığında 7 milyon yumurta bulunduğunu, bunların daha doğarken 6 milyonunun kaybedilerek 1 milyona, 13 yaşındayken 700 bine, 35 yaşında ise 25 bine indiğini anlattı.
35 yaşından sonra daha hızlı bir kayıp yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Yaralı, şöyle devam etti: "Yaşla birlikte yumurta sayısının yanı sıra hata payı da artar. Çünkü bir yumurta birinci ve ikinci olgunlaşma bölünmelerini yaptıktan sonra döllenebilir hale gelir. Yumurtaların 35, özellikle de 38 yaştan sonra birinci olgunlaşma bölünmesi esnasında hataya yatkınlığı artar. Bu nedenle düşük oranı da artmaktadır."
Yumurtalıklardan birinin alınmış olmasının da yumurtalık rezervini etkilediğini hatırlatan Yaralı, sigara tiryakiliğinin de olumsuz faktör olduğunu söyledi.
Yumurtalığa müdahale kötü
Prof. Dr. Hakan Yaralı, yaşın yanı sıra yumurtalık rezervini azaltan başka bağımsız risk faktörleri olduğunu da söyledi: "Bunlardan biri yumurtalıklarda geçirilmiş kist cerrahisidir. Hastalarımızın şunu çok iyi bilmeleri gereklidir ki, gereksiz yere hiçbir şekilde yumurtalıklara dokundurulmaması gerekiyor. Doğurganlık çağında birtakım kistler olur ve kaybolur bunlara gereksiz cerrahi müdahale yapılmaması çok önemlidir. Elbette bazı kistler cerrahi tedavi gerektirir. Ama bu cerrahi tedavi esnasında yumurtalığa en az zarar verecek şekilde kistin çıkarılması esastır. Bu ne kadar iyi koşullarda yapılsa da yumurtalığa bir travmadır. Vermiş olduğu hasarın derecesi de daha sonraki yumurta rezervi açısından belirleyicidir."