02 Şubat 2011 / Son An

TÜP BEBEKTE 'HASTA DOSTU TEDAVİSİ'

ANKARA - Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Yaralı, tüp bebek uygulamasında Türkiye'de bir ilke imza atacaklarını belirterek, "Hasta dostu tedavisi ile tüp bebek uygulamasında enjeksiyon sayısını düşürüyoruz. Daha az doz ilaç kullanımı ile gebeler daha iyi canlı embriyoları üretebilecek" dedi.

Türkiye'de her 100 çiftin yüzde 15'i çocuk sahibi olmakta sıkıntı yaşıyor. Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı ve Anatolia Bebek Merkezi'nin sahibi Prof. Dr. Hakan Yaralı, İHA'ya yaptığı açıklamada, hasta dostu tedavisinin tüp bebek sahibi olacak çiftlere umut ışığı olduğunu kaydetti.
Yaralı, hasta dostu tedavisi ile tüp bebek doğum oranını daha da yukarıya çıkardıklarını anlatarak, bu uygulamanın Türkiye'ye bir ilk olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yaralı, Türkiye'de tüp bebek ihtiyacı olduğu halde tüp bebek yaptıramayan çok hasta olduğunu anlatarak, şöyle konuştu: "Hasta dostu tedavisi ile tüp bebek isteyen çiftlere değişik sistemler başlattık. Tüp bebek için uygulama yaparken, 20 tane enjeksiyon yapılacağına enjeksiyon sayısı azalıyor. Bu önemli bir avantaj. Bu tedavi ile hasta takibi için bir hasta ayda 8 kez geleceğine 4 kez gelebiliyor. Klinik ziyaret sayısı azalıyor. Her bir merkezi ziyaret psikolojik zorluk yüklüyor.

Yapılan çalışmalarda gösterildiği gibi daha yüksek dozlarla yumurtalıkları uyarma eğilimindeydik. Son yapılan çalışmalarda daha doğala yakın, daha az doz ilaç kullanımı ile daha iyi embriyoları üretebiliyoruz. Bunları yaparken gebelik oranlarından feragat etmiyorsunuz. Tüp bebek başarısında başarı istiyoruz. Bu protokolde anlamlı bir şekilde azalma söz konusu var. Hem gebelik oranlarında eve canlı bebekle gidiyoruz, etkin ve emniyetli olarak görüyoruz.
Türkiye'de 100 çiftin 15'inde gebe kalmakta sıkıntı olur. Bu çiftlerin de yüzde 40'u bir şekilde tüp bebek gerektirebilir.

Türkiye'de hala tüp bebek, hasta ulaşılmasında problem olan uygulamalardır." Prof. Dr. Hakan Yaralı, tüp bebek uygulamalarında hem başarı hem emniyet istediklerini anlatarak, son yıllarda üzerinde durulan hasta dostu tedavisinin başarısına dikkat çekti. Tüp bebek uygulamalarında yumurtalıkları kontrollü bir şekilde uyardıklarını söyleyen Yaralı, "Dışarıdan ilaç tedavisi kullanılır. Yumurtalığı takip etmek için belli bir sayıda yumurta toplamayı hedefleriz.

Hasta dostu tedavilerde daha doğala yakın, daha az enjeksiyon, daha az dozda yumurtalıkları uyarmayı hedefliyoruz. Belki yumurta sayısında bir miktar azalma olsa dahi eve canlı, bebekle gitme oranlarında bir azalma olmamaktadır. Bu protokolde daha az enjeksiyon sayısı, tüp bebek merkezine ziyaret sayısı, bunlar hasta açısından önemlidir. Eve sağlıklı bşbekle gitmeyi istiyorsak gebelik oranlarında değişiklik olmamaktadır" dedi.

Prof. Dr. Yaralı, hastaların gebe kalmamaları halinde tedaviye küsmemeleri gerektiğine işaret ederek, "Türkiye'de hastalar tüp bebek doğurmalarında çok zahmetli süreçten geçiyorlar. 2000'li yılların başında yumurta sayısında gebelik oranlarının daha az olması nedeniyle yanlış bir algılama oldu. Yapılan son çalışmalarda eve canlı bebekle gitme oranları yüzde 40'lar civarında oluyor. Hasta dostu protokollere göre benzerlik arz ediyor. 2-3 Aralık'ta uluslararası toplantıya ev sahipliği yaptık.

2010 yılında AB'de 6 merkeze ilaveten 2011 yılında 4 merkez ile hasta dostu tedavi ile 4 merkez daha eklendi. Türkiye'de ilk ve tek olarak Anatolia Merkezimizdir. Hasta dostu protokollerin kullanımında eksiklikler var. Deneyim sahibi olan merkezler deneyimlerini paylaşmaktır. Bu kapsamda yoğun uygulamalar yapıyoruz.
Bütün verileri çok verimli bir toplantı düzenledik. AB dışında bir ülkeye toplantı verilmesi bize gurur verdi" diye konuştu.