TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BOŞ FOLİKÜL (BOŞ YUMURTA)

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BOŞ FOLİKÜL SENDROMU NEDİR?(Boş Yumurta)

Tek bir yumurta hücresini sarmalayan ve onu besleyip koruyan yapıya folikül denir. Boş folikül (boş yumurta) sendromu, görünüşte normal folikül gelişimi ve hormon düzeylerine rağmen tüp bebek tedavisi (IVF) sırasında yumurtalıktaki olgun foliküllerden yumurta toplanamadığı nadir bir durumdur.

Literatürde kullanılan farklı tanımlamalar nedeniyle görülme sıklığı 0.045% ile 7% arasında, geniş bir aralıkta raporlanmıştır. Boş folikül sendromu gerçek ve yanlış olarak ikiye ayrılır.

BOŞ YUMURTA OLMASININ SEBEBİ NEDİR?

Yanlış Boş Folikül Sendromunun Sebebleri

Yanlış boş folikül sendromu, yumurta çatlatma iğnesinin zamanlamasında yapılan yanlışlık ve kanda oluşturduğu hormon seviyelerinin yetersiz olması veya herhangi bir teknik sorundan dolayı yumurtanın folikül içerisinden toplanamamasına bağlı görülebilir.

Gerçek Boş Folikül Sendromunun Sebebleri

Yumurta çatlatma iğnesinin dozu ve zamanlaması veya yumurta toplama işlemi prosedüründe herhangi bir kusur olmaksızın, folikülden yumurta toplanamama durumuna gerçek boş folikül sendromu denir.

Gerçek boş folikül sendromu gerçekleşmesinin nedeni hala tam olarak anlaşılamamıştır, ancak muhtemelen bazı genetik faktörler söz konusudur. Örnek olarak, zona pellucida (yumurtayı çevreleyen koruyucu bir tabaka) oluşumunda yer alan ZP1 ve ZP3 gibi genlerdeki genetik mutasyonlar boş folikül sendromu ile ilişkilendirilmiştir.

Bu ve buna benzer mutasyonlar, yumurtaların normal yapılarının bozulması ve bundan dolayı da gerekli fonksiyonlarını yerine getirememesi durumuna yol açıp, gerçek boş folikül sendromuna neden olabilir. Diğer potansiyel nedenleri ortaya çıkarmak için daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç vardır.

BOŞ FOLİKÜL NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Gerçek boş folikül sendromunun nedeni bahsedildiği üzere net olarak bilinmemektedir ve buna bağlı olarak, henüz kesin bir tedavi tanımlanmamıştır.

  • İkinci kez çatlatma iğnesinin uygulanması
  • Tekrardan yumurta toplama prosedürünün uygulanması
  • Yumurtlamanın iki ayrı ajanla tetiklenmesi bu olgularda denenebilecek yöntemlerdir.

BOŞ YUMURTA (FOLİKÜL) SENDROMUNU ÖNLEMEK İÇİN ENLER YAPILABİLİR?

Bazı araştırmacılar, bir kadının daha önceden boş folikül sendromu öyküsü olmasının, bu sendromun tekrarlama riskinin olabileceğini bildirdi.

Buna karşılık, karşıt görüşteki araştırmacılar, boş folikül sendromunun tekrarladığı küçük bir hasta grubu olmasına rağmen, boş folikül sendromunun ilk ortaya çıkışının çoğu durumda gelecekteki tüp bebek tedavilerinde doğurganlık potansiyelinin azaldığı anlamına gelmediğini bildirdi.

Bilindiği kadarıyla yumurtalık uyarımına başlamadan önce boş folikül sendromunu kesin olarak öngörmenin bir yolu yoktur. Yumurtalık rezervi azalmış olan ve uzun süreli gebe kalamama öyküsü olan ileri yaşlı hastalar daha yüksek risk altında kabul edilebilir, ancak bu durumun öngörüsü için yeterli değildir.

Yumurta çatlatma iğnesinin uygulanma tekniği, yumurtalık uyarımından önce hastalara dikkatlice anlatılmalı ve yumurta toplama programı sırasında talimatlar tekrarlanmalıdır. Hemşirelerin ve doktorların hastalarla olan güçlü iletişimi ve verilen bilgilerin tam anlaşılması, hata yapma riskini azaltacak ve başarı şansını arttıracaktır.

Yumurtası Boş Çıkanlar Hamile Kalabilir mi?

Boş folikül sendromu, tüp bebek tedavilerinin küçük bir bölümünü etkiler, ancak yine de önemli bir etkisi olabilir. Öncelikli olarak gerçek ve yanlış boş folikül sendromu ayrımının yapılması gerekmektedir.

Tedavi gören çifte olası nedenlerin ve tedavi seçeneklerinin açıklanması yetkin bir tüp bebek merkezi tarafından yapılmalıdır. Boş folikül sendromu, günümüzde bireye özgü tüp bebek tedavisi ile başarılı bir gebelik elde edilmesine engel teşkil etmemektedir.

Bireysel tedavi protokollerimiz hakkında bilgi almak yada bu ailenin bir parçası olmak için aşağıdaki whatsapp yada arama butonları ile bizimle hemen irtibata geçebilirsiniz


Puan Ver
11 Kişi. Ortalama puan: 2.45
İlk Yayımlanma Tarihi: 17.07.2023
Güncellenme Tarihi: 25.07.2023
Prof. Dr. HAKAN YARALI
YAZAR
Prof. Dr. HAKAN YARALI

Detaylı Özgeçmiş İçin Tıklayın

Prof. Dr. Hakan Yaralı, 1986 yılında Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra aynı üniversitede Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisası yaptı. Halen, kısmi statüde Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda çalışmaktadır. Tüp bebek alanında hem klinik hem de laboratuvar kısmında sertifikası bulunan hekimlerdendir. 2018 yılında Turkish time tarafından, Dünyada Yankı Uyandıran İlk 100 Türk Hekim arasına seçilmiştir.