TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR

Tüp bebek tedavisinde aşağıda belirtilen bazı sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Ancak hekimin tecrübesi, tüp bebek merkezinin laboratuvar donanımı ve ekibin yetkinliği bu olumsuz durumların gerçekleşme ihtimallerini oldukça azaltacaktır.

tüp bebek tedavisi

Sevinciniz, Sevincimiz... Anatolia Ailesine Katılan Çiftlerimiz Anlatıyor.

TEDAVİNİN İPTAL EDİLMESİ:

Yumurtalıkların tedaviye beklenen yanıtı vermemesi ve yeterli sayıda/hiç folikül gelişmemesi gibi durumlarda o ay uygulanan tedavi iptal edilebilir.

YUMURTA ELDE EDİLEMEMESİ:

Yumurtalık rezervi düşük olan kadınlarda foliküller yeterli büyüklüğe ulaşmasına karşın yumurta toplama işlemi sırasında yumurta elde edilemeyebilir. Genel olarak çatlatma iğnesi günü yapılan ultrasonografide 16-17 mm’den büyük foliküllerin %85-90’ından yumurta elde etmekteyiz.

Çok nadiren yumurta toplama iğnesi ile foliküllerin içine girilmesine rağmen ve teknik bir problem olmamasına rağmen boş folikül sendromu ile karşılaşılabilir. Ancak bu sendromun görülme sıklığı yüzde oldukça düşük bir seyirdedir.

tup bebekte başarı

Prof. Dr. Hakan Yaralı Anlatıyor. Tüp Bebekte Başarıyı Etkileyen İki Önemli Faktör

OLGUN YUMURTA ÇIKMAMASI

Genel olarak toplanan yumurtaların %75-80’i olgun olmaktadır. Yumurta sayısı az olan olgularda, maalesef, bazen hiç olgun yumurta olmayabilmektedir.

DÖLLNEMENİN OLMAMASI

Yumurta ve spermler normal olmasına karşın bazı yumurtalarda döllenme gerçekleşmeyebilir. Meni spermi kullanıldığında döllenme oranı %75-80 civarındadır; bu oran mikro-TESE spermi kullanıldığında %55-60 civarındadır.

BÜTÜN EMBRİYOLARIN DONDURULARAK SAKLANMASI

Polikistik over sendromu veya aşırı yumurtalık yanıtı (15’den fazla yumurta toplanması) durumlarında hem daha yüksek gebelik oranı temini hem de emniyet (aşırı uyarım sendromunun engellenmesi) için, hiç taze transfer yapmayıp, tüm embriyoları dondurarak saklamaktayız.

Çok başarılı bir dondurma (vitrifikasyon) programımız olduğu için, donma-çözme uygulamalarında, bu olgularda, en az taze transfer hatta daha fazlası ile gebelik oranı elde etmekteyiz. Konuyla ilgili embriyo dondurma sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

TRANSFER ZORLUĞU

Çok çok nadiren kadının rahimin girişteki anatomik yapısı nedeniyle transfer çok zor olabilir. Bu gibi durumlarda gebelik şansı düşmektedir.

Embriyo transferi bütün emeklerin finalize olduğu son basamak olduğu için, çok nazik olarak yapılması çok önemli olup, yapılma tekniği gebelik şansını da yakinen ilgilendirir. Deneyimli ellerde, zor transfer sıklığı çok ama çok nadirdir.

SPERM BULUNAMAMASI

Mikro-TESE uygulanan hastaların %45-50'sinde sperm bulunamaz ve tedavi iptal edilmek zorunda kalınır.

GEBELİK ÖNCESİ KANAMA

Test gününden önce kanaması olanlarda gebelik şansı düşmekle birlikte gebelik olmadığı anlamına gelmez.

AŞIRI UYARIM SENDROMU - OHSS (OVARİAN HİPERSTİMÜLASYON SENDROMU):

OHSS tüp bebek tedavisinin en önemli komplikasyonudur. Genellikle polikistik over sendromlu kadınlarda ortaya çıkar. Yumurtalıkları uyarmak amacı ile kullanılan ilaçlara aşırı cevap alınması aşırı uyarım sendromuna zemin hazırlar.

Kısa protokol kullanımı, yüksek olmayan yumurtalıkları uyarıcı ilaç dozu kullanımı, son çatlatıcı iğne seçimi ve gerektiğinde (15’den fazla yumurta toplama durumunda) taze transfer yapmayıp, tüm embriyoların dondurularak saklanması ile aşırı uyarım sendromu sıklığı neredeyse sıfırlanmıştır.

Ayrıca tüp bebek öncesi ve sonrasındaki süreç ve tutmama nedenleri ile ilgili merak ettikleriniz cevaplarını aşağıdaki yazılarımızdan okuyabilirsiniz.

Tüp Bebek Öncesi ile İlgili Merak Edilenler
Tüp Bebek Sonrası ile İlgili Merak Edilenler
Tüp Bebek Tutmama Nedenleri
Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlıkları

Aklınıza Takılan Sorular İçin Buradayız!

Anatolia Tüp Bebek Merkezi 2005 yılından bu yana 20 binden fazla ailenin tüp bebek sevincine ortak olmuştur. Bu hikayelerden bazılarına buradan ulaşabilrsiniz. Bu başarıdaki en önemli etkenler ulusal ve uluslararı kalite standartlarına sahip yüksek teknoloji laboratuvarı, deneyimli ekibidir. Anatolia'da her hasta için özel tedavi uygulanır. Başarı artar, risk azalır. Bu ailenin bir parçası olmak ya da aklınızdaki sorular için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Puan Ver
39 Kişi. Ortalama puan: 2.97
İlk Yayımlanma Tarihi: 12.04.2021
Güncellenme Tarihi: 25.07.2023
Prof. Dr. HAKAN YARALI
YAZAR
Prof. Dr. HAKAN YARALI

Detaylı Özgeçmiş İçin Tıklayın

Prof. Dr. Hakan Yaralı, 1986 yılında Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra aynı üniversitede Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisası yaptı. Halen, kısmi statüde Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda çalışmaktadır. Tüp bebek alanında hem klinik hem de laboratuvar kısmında sertifikası bulunan hekimlerdendir. 2018 yılında Turkish time tarafından, Dünyada Yankı Uyandıran İlk 100 Türk Hekim arasına seçilmiştir.